Има повече от 20 милиона медицински сестри по света и всяка от тях има своя лична история. Сестрите знаят какво е надежда и смелост, радост и отчаяние, болка и страдание, живот и смърт. Те са постоянната нежна сила на доброто. Те чуват първото проплакване на новороденото и стават свидетели на последното вдишване. Те са част едновременно от най-ценните моменти от живота и присъстват на някои от най-тъжните.

Сестрите са на служба на човечеството и с делата си допринасят за здравето и благополучието на всички нас.

Всяка година на 12 май отдаваме почит към живота и делото на Флорънс Найтингейл,  основоположник на съвременната професия на медицинската сестра. Тя е личността, която превръща сестринството в организирана професия със стандартизирани роли и отговорности. През 1854 г. Флоранс Найтингейл организира 38 медицински сестри, които като дорбоволци да се грижат за войниците по време на Кримската война. Преди това мъжете и жените медицински сестри са били необучени членове от семействата на войници, които се грижат за болните и ранените.

За първи път Международният ден на медицинските сестри се чества през 1965 г. А през 2020-та отбелязваме 200-годишнината от рождението на Флоранс Найтингейл.

Медицинските сестри представляват повече от половината от всички здравни работници по света, но все пак има спешен недостиг на медицински сестри в световен мащаб. Все още са необходими 5,9 милиона медицински сестри, особено в страните с нисък и среден доход. Пандемията Covid-19 е още едно напомняне за жизненоважната роля на медицинските сестри.

Медицинските сестри и професионалистите по здравни грижи са невидимата сила в битката за по-добро здраве и добър стандарт на живот.