Д-р Гарвански, какви хора засяга предсърдното мъждене?

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия в нашата практика. Засяга голяма част от българското население, особено по-възрастните пациенти и хората със съпътстващи сърдечни заболявания – високо кръвно налягане, исхемична болест на сърцето, преживян миокарден инфаркт. При някои хора предсърдното мъждене се развива в по-ранна възраст по различни причини – било то поради генетично предразположение, или поради натрупване на рискови фактори.

Какво представлява предсърдното мъждене и какво се случва със сърцето?

Това е ритъмно нарушение, при което нормалният водач на сърдечния ритъм - „синусовият възел” - не може да го поддържа и настъпва хаотичен ритъм. Синоним на предсърдното мъждене е абсолютната аритмия, при която всеки удар е сам за себе си, тоест липсва какъвто и да било ритъм, сърцето бие напълно аритмично.

Предсърдното мъждене е локализирано в предсърдията. Това са две кухини на сърцето, които при нормален синусов ритъм се съкращават и изтласкват кръвта към сърдечните камери, откъдето тя отива в цялото тяло. Когато има предсърдно мъждене, сърдечните кухини не се съкращават адекватно, а мъждят като пламъка на свещ. Тази сърдечна дейност не генерира истинско изтласкване на кръвта. Поради което най-големият риск от тази аритмия е неизтласканата кръв да се задържи в „гънките” на предсърдието, в така нареченото предсърдно ухо, да се образува тромб, което повишава многократно риска от инсулт. На практика една трета от инсултите са причинени от тромби, образувани при предсърдно мъждене. А това, за съжаление, са огромен брой пациенти. Повишеният риск от инсулт, голямото усложнение от тази аритмия, не е единствено. Доказано е, че хора с предсърдно мъждене живеят по-кратко от общата популация. Те развиват по-често сърдечна недостатъчност, съдова деменция и др. Затова трябва да лекуваме навреме предсърдното мъждене.

Какво усещат пациентите с предсърдно мъждене?

Пациентите усещат сърцебиене, прескачане на сърцето, ускорен пулс, както и лесна умора, понижен физически капацитет. Оплакванията варират в доста широки граници. Някои хора не усещат нищо, не разбират кога излизат от ритъм до другата крайност – хора, при които напълно се нарушава ежедневието им, те дори не могат да станат от леглото.

Предсърдното мъждене животозастрашаваща аритмия ли е?

За щастие, тя не е от аритмиите, които непосредствено застрашават живота. Това означава, че ако днес сърцето ви излезе от ритъм, няма опасност от летален край. Но продължителен период от време, в което хората страдат предсърдното мъждене, създава условия за по-опасни заболявания.

Какво е съвременното лечение на тази аритмия?

Съществуват няколко цели в лечението на предсърдното мъждене. Едната цел е намаляване на риска от инсулт и става с медикаменти за разреждане на кръвта – антикоагуланти. Те са показани при почти всички пациенти с предсърдно мъждене.

Другата цел на лечението е лечение на самата аритмия. Единият подход е да се контролира сърдечната честота. Този подход не е най-оптималният, защото не премахва напълно риска от сърдечносъдовите усложнения, които вече споменах. Най-добрият подход е да задържаме сърдечния ритъм, колкото се може повече. Може да опитаме с лекарства, но те често са неефективни. И тук идва мястото на най-съвременния подход за лечение на предсърдно мъждене и най-успешното до момента – аблацията. В България се правят два вида аблация – катетърна и криоаблация. Първата е с радиофреквентна енергия (затопляне), а втората е със замразяване. Аритмията е електрически феномен. С процедурата се изолират огнищата в сърцето, от които стартира и след това от които аритмията се поддържа.

Какво представлява самата аблация?

При криоаблацията се влиза със специален балон в сърцето, достига се до определени вени и там балонът се охлажда до минус 45 – 50ºС. Замразяването на увредените структури ги прави електрически неактивни. Криоаблацията е по-щадящата процедура. Тя е по-кратка (около 1 час и 20 минути) и технически по-лесна за изпълнение, с по-малък риск за пациента. Като цяло пациентите нямат драматични усещания по време на процедурата, въпреки че са будни. Криоаблацията се прави с местна упойка.

Тази процедура решава ли окончателно проблема с предсърдното мъждене?

За съжаление не напълно. Не всеки пациент се повлиява 100%. Успеваемостта на процедурата е 75 – 80%, тоест 80% от пациентите след криоаблация вече нямат аритмия. Останалите 20% получават аритмия отново. Резултатът от процедурата варира според това колко време човекът е живял с предсърдно мъждене, колко съпътстващи заболявания има и др. Но сравнена с лекарствата, аблацията дава десетократно по-добър резултат. С помощта на лекарствата само 7 – 9% от пациентите спират аритмията. Аблацията дава най-голям шанс пациентите ни да нямат аритмия или да получават изключително редки пристъпи. Всеки пациент, който не може да си овладява добре аритмията с лекарства, е показан за аблация.

Здравната каса поема ли всички разходи по аблацията?

Касата поема голяма част от консуматива за процедурата. За съжаление при криоаблацията все още се налага пациентът да доплаща. Все още тази процедура е сравнително нова и не е припозната от Националноосигурителната каса за пълно реимбурсиране. Надявам се това да се промени, защото пациентите са много. Това е най-честата аритмия и колкото повече хора можем да лекуваме по този начин, толкова по-добре. Имаме за съжаление пациенти, кои отказват криоаблация само заради доплащането.