Трима пациенти с животозастрашаващи разкъсвания на аортата бяха оперирани в Аджибадем Сити Клиник Кардиохирургичен Център Бургас

Print

Д-р Тодор Якимов и д-р Андрей Неутов извършиха успешно три високорискови сърдечни интервенции

През последната седмица в Аджибадем Сити Клиник Кардиохирургичен ЦентърБургас трима пациенти  бяха оперирани от дисекация на аортата. И тримата, на възраст между 60 и 65 години, се възстановяват и ще бъдат изписани след 7 дневен престой в болницата.

„Руптурата или разкъсването на аортата е характерна с остра, раздираща болка в гърдите.  Симптоматиката включва още  задух, недостиг на въздух, изпотяване,повръщане и други. Ключови при  тази спешна диагноза с директна опастност за живота е бързата диагностика и спешната кардиохирургична операция“- казват д-р Тодор Якимов, завеждащ отделението по кардиохирургия в и кардиохирургът д-р Андрей Неутов, чиито екипи извършиха операциите.

Дисекацията на аортата е едно от най- сериозните усложнения на високото кръвно, затова една от най-ефективните превенции срещу подобен тип заболявание, е поддържането му в норма, предупреждават кардиохирурзите. Те алармират, че заболяването се подмладява и призовават пациенти с подобна симптоматика незабавнода потърсят ефективна и адекватна помощ в специализираните центрове.

С поддържането на нормално кръвно налягане могат да се избегнат фатални промени в кръвоносните съдове и органите на тялото. Аортата е най- големият кръвоносен съд в тялото. Той излиза от сърцето, разклонява се и по него тече кръвта, която захранва целия организъм.

Дисекацията представлява разслояване на аортната стена и е често срещано заболяване при пациенти с повишено кръвно налягане. Започнало веднъж, разслояването продължава много бързо към всички клонове на аортата. Вследствие на намаленото кръвоснабдяване, достъпът на кислород до жизненоважни органи и тъкани в организма става силно ограничен и това ги уврежда. Биват засегнати  бъбреци, мозък, крайници, черва - те спират да работят и се получава полиорганна недостатъчност и шок. В световен мащаб смъртността при пациенти с дисекация на аортата е между 50-60 % и настъпва до 48 часа след нейното начало. Това прави този тип интервенции изключително рискови и трудни за изпълнение.

Пациентите с артериалана хипертония следва да се проследяват регулярно при кардиолог, за да бъдат избегнати  усложнения в резултат на високо кръвно налягане и други рискови фактори. Аджибадем Сити Клиник Кардиохирургичен Център Бургас е единствената болница в Югоизточна България, която разполага с нужната апаратура и лекарска квалификация за извършването на пълния обем от сърдечни изследвания и интервенции. Тя отговаря на световните стандарти за предоставяне на медицинска помощ в планов, неотложен и спешен порядък.