Съпрузи преживяват една и съща операция на сърцето в рамките на няколко месеца

Print

Животът със своята непредсказуемост много често надминава и най-развинтената фантазия. Едно задружно семейство от карнобатското село Хаджиите преживява нещо, взето сякаш от филмов сценарий или роман: в рамките на няколко месеца жената и мъжът претърпяват една и съща операция на сърцето, при това кардиохирургът, който ги оперира е д-р Петър Петров от кардиохирургичната болница „Аджибадем Сити Клиник Бургас.

През ноември миналата година 67 годишната Емине се озовава в специализираната болница, след като дни наред е била с оплаквания като стягане на сърцето, слабост, недостиг на въздух, невъзможност да измине по-дълго разстояние без да спре и си почине. Кардиологичният преглед установява, че дългогодишната диабетичка има стеснени кръвононосни съдове над  90 % , а консилиумът между  инвазивни кардиолози и кардиохирурзи заседава дали да бъде поставен стент или да се предприеме хирургична интервенция. Случаят е такъв, че по-доброто решение е да бъде направен байпас.

Само месец преди това д-р Петър Петров се е завърнал от поредна специализация  в германския град Хайделберг. Ръководителят на отделението по кардиохирургия д-р Тодор Якимов е приел стратегия колегите му да се квалифицират във водещи световни кардиохирургични центрове , за да са в крак с новите тенденции в медицината.

 Д-р Петров и неговият екип провеждат операцията на жената. След като е възстановена и изписана,  е приведена в дома си, а за болната започва да се грижи съпругът и.

Емине от ден на ден се чувства все по-добре - няма я болката, стягането на сърцето и бодежите. Но не също е положението със 71 годишния Азис- през февруари сърцето започва да  го стяга, не може да си поеме въздух, не може да върви. Симптоматиката му е до болка позната, както и пътят към Аджибадем Сити Клиник Бургас. Прегледът е категоричен:  пациентът е с исхимична болест на сърцето и е наложително да му бъде направена операция по повод байпас на сърцето.

И отново екипът на кардиохирурга д-р Петър Петров извършва интервенцията.

Към днешна дата двамата съпрузи са добре и не могат да се начудят на сходната си съдба. Изказват думи на признателност към д-р Петров, към кардиолозите д-р Семерджиева и д-р Танчев, както и към физиотерапевтите и сестрите от кардиохирургичното отделение и не могат да се нахвалят за отношението и грижата, проявена към тях.

Кардиохирургът д-р Петър Петров пояснява научно:

„ Целта на байпаса е да се подаде кръв в артерията след мястото на нейното стеснение или съответно запушване. Принципът е да се вземе вена или артерия от крака или ръката на пациента, за да се прескочи стеснението, което се е образувало в резултат на атеросклеротичните промени на съдовете. Атеросклерозата обикновено е генетично обоснована, но високото ниво на холестерол, високо кръвно налягане, стрес, неконтролиран диабет, обездвижване, тютюнопушене, това са фактори, които зависят от пациента и е в негов интерес, след операцията, да бъдат ограничени.”

.