Доктор Насратуллах Мобаракшах: Болестите на аортата са с най-висока смъртност

Print

Острите аортни синдроми се дeфинират като спешни състояния, засягащи аортата, с подобна клинична характеристика и обща патогенеза, която включва разкъсване на интимата(най-вътрешния слой на стената на кръвоносния съд) и медията(средния)слой на съда. Това са и заболяванията с най- висока смъртност.

„Затова основно предизвикателство пред лекаря е да разпознае  заболяването, за да може да реагира своевременно и адекватно”-- казва д-р Насратуллах Мобаракшах, ангиолог и кардиолог в Аджибадем Сити клиник  Бургас, завеждащ кабинета за  Доплерова диагностика.

Нормалната аорта е разделена на различни сегменти. Тя е магистрален кръвоносен съд, който пренася почти 200 милиона литра кръв към тялото по време на един човешки живот. Основно свойство на аортата е нейната еластичност - тя позволява на този съд да играе ролята на „втора помпа“ (след сърцето).

Дисекацията представлява разслояване на стената на аортата. Най-честата причина за болестта е повишеното кръвно налягане, придружено от слабост на стената на съда. Започнало веднъж, разслояването продължава много бързо към всички клонове на аортата.

Поради намаленото кръвоснабдяване, достъпът на кислород до жизненоважни органи и тъкани в организма е силно ограничен и това ги уврежда. Засегнати биват бъбреци, мозък, крайници, черва- те спират да работят и се получава  полиорганна недостатъчност и шок. 

„В нашата болница ежеседмично постъпват болни, насочени към нас със съмнение  за инфаркт, а се оказва дисекация на аортата или друга аортна болест , защото често симптоматиката на тези заболявания се  припокрива”- допълва специалистът.

 

Аневризмата е друго аортно заболяване, което се получава, когато стената на артерията изтънее и се разшири (надуе) като балон. Това състояние обикновено се диагностицира, преди да е породило симптоми – например, болка в гърба.Тъй като разкъсаната (руптуриралата) аневризма е изключително опасно състояние за здравето и може да доведе до сериозна кръвозагуба, най-подходящият начин за „корекция“ на аневризмата е операция или ендоваскуларно протезиране, още преди аортата да се е разкъсала.

 

Застрашени са мъже и жени на възраст над 45 години, с доказана хипертония, с атеросклероза, бивши или настоящи пушачи, както и хора в значителен риск от развитие на заболяване на аортата, поради наследствена обремененост, гъбична инфекция, тромбоза, претърпели удар от катастрофа или падане от високо, както и  метаболитни проблеми.

 

Други проявления на острият  аортен синдром са атеросклеротична язва на аортата  и интраморална(вътрестенна) тромбоза.

 

Пенетриращата аортна язва, която се проявява върху аортна плака,  представлява 2 до 7% от случаите на остър аортен синдром и води дори до аортна руптура.

 

Тромбозата представлява запушването на аортата от тромб или множество тромби.

 

Най- прецизните  средства  за диагностика са доплер или скенер, а единствен шанс на засегнатите - операцията по спешност или ендоваскуларно лечение, което рутинно се прилага в „Аджибадем Сити клиник „Бургас с поставянето на ендопротези.

Годишен преглед с ехограф и доплер, при който се следи дали има плаки в каротидните артерии, както и размерът на диаметъра на аортата, е добър профилактичен подход. Ако той е над стандарта, това  говори за повишен риск от заболяване на аортата, а ако то се установи, да пристъпим към спешно лечение”- пояснява специалистът.