Доктор Мартина Ралева: Зимата не е добър сезон за хората със сърдечно-съдови проблеми

Print

През зимата се налага да се пият по-високи дози лекарства, защото студът свива кръвоносните съдове и повишава кръвното налягане.

През зимата повърхностните кръвоносни съдове по тялото ни се свиват и това  покачва кръвното ни налягане. Затова пациентите със сърдечно - съдови заболявания е наложително да пият по-високи дози лекарства- казва д-р Мартина Ралева, кардиолог в Аджибадем Сити Клиник Бургас.

 

Понякога през този сезон се налага да добавим още медикаменти. Студът повишава и съсирваемостта на кръвта, което също налага промяна в дозите на съответните лекарства.

През лятото отново коригираме терапията и връщаме старите дози. Но тези промени трябва да стават само по лекарско предписание и при съответния периодичен контрол както на кръвното налягане, така и на други параметри- подчертава тя.

Важен съвет, който давам на сърдечно болните пациенти е да избягват престой на открито при ветровито време, защото вятърът усилва усещането за студ и има вероятност човек да се преохлади.

 Вятърът може да предизвика криза с болки при исхемично болните, защото причинява рефлекторно спазъм на коронарните (сърдечните) съдове.

 

Но зимата не е оправдание за отказ от физическата активност, категорична е тя. При рязко падане на температурите обаче е препоръчително да се намалят натоварванията, докато организмът се адаптира.

 

Сутрешната гимнастика,  както и ходенето пеша, когато времето позволява, са начините да не качвате килограми в студената част от годината, а това със сигурност ще облекчи работата на сърцето и сърдечно-съдовата ви система, допълва д-р Ралева.

 

Сърдечно болните хора трябва всекидневно да имат умерено физическо натоварване,  като ориентир трябва да бъдат  индивидуалните усещания. Ако например нямате оплаквания, като качвате стълби, не е нужно „за всеки случай” да спирате и да почивате, помнете че това не е болест, която се лекува с лежане.

Физическа дейност, която не причинява болка, задух, крайна умора, е желателно да я свършите. Обратно- ако създава проблеми, не трябва да проявявате геройство, напук на болката и задуха. Физическата активност води до разрастване на нови кръвоносни съдове в миокарда и затова е полезна и желателна. Но не трябва да прекалявате и да натоварвате сърцето си повече от неговите възможности.

 

Избягвайте храни, които биха качили нивото на лошия холестерол – това е лесно изпълнимо правило, съветва д-р Ралева.


Чаша-две червено вино на ден през зимата биха помогнали за доброто ви настроение и кондиция, при това виното е продукт, богат на антиоксиданти. Но вместо луканка или свински пържоли за мезе, може на нарежете на тънки резенчета 1-2 ябълки или друг плод. Здравословно и вкусно е, ще хареса и на гостите ви.