Доктор Мариана Контева и екипът и поставиха две ендопротези на пациент с дисекация на аортата

Print

За първи път в Бургас и в цяла югоизточна България инвазивният кардиолог д-р Мариана Контева, управител на кардиохирургичната болница „Аджибадем Сити Клиник Бургас” и нейният екип поставиха две ендопротези на пациент с дисекация на аортата.Това е най-авангардният и щадящ метод за лечение на животоозастрашаващите промени на основните съдове, захранващи сърцето .

„Повечето пациентите биват подлагани на ендопротезиране на аортата по спешност, което е и смисълът на метода, защото дисекацията на аортата е най-смъртоносното  заболяване в кардиохирургията- казва д-р Контева.

„ Навременното поставяне на диагнозата и бързият избор на лечение е пътят за подобряване на резултатите от лечението при аортните болести.

Предимството на нашата болница е, че имаме отделение по кардиохирургия и всеки случай се решава след съвместна консултация на кардиохирурзи и инвазивни кардиолози” допълва специалистът.

Ендоваскуларните методи на лечение успешно заместват извършваните големи операции, но ефектът за пациентите е много по-висок, тъй като чрез миниинвазивните техники драстично се намалява травмата от интервенцията и се съкращава възстановителният период почти два пъти. В много случаи тези техники заместват невъзможни операции.

Д-р Контева подчертава, че обучението на екипа, извършващ ендопротезиране,  е било комплексно и продължително,  лекарите са преминали сериозни квалицикационни нива и международни практически сесии

„За жителите на Бургас и региона е изключително ценно авангардните световни похвати в медицината да се прилагат не само в София”- подчертава д-р Контева.

Методът ендопротезиране е въведен у нас от професор д-р Иво Петров, дм, като преди това лечението е конвенционална кардиохирургия с отваряне на гръдния кош.