Д-р Маринова: Тиреоидит на Хашимото се контролира добре в сътрудничество с пациента

Print

Навременната диагноза и добрият контрол при Тиреоидит на Хашимото могат да осигурят добро качество на живот на пациентите, казва д-р Елена Маринова. Един от новите ендокринолози на Аджибадем Сити Клиник Медицински център публикува текст по темата в мрежата за здраве Credoweb.bg.

Тиреоидитът е термин, който най-общо означава възпаление на щитовидната жлеза. Това възпаление може да е предизвикано от вирусни заболявания, бактерии, прием на определени медикаменти или да е автоимунен процес. Такова автоимунно заболяване на щитовидната жлеза е тиреоидитът на Хашимото, чиято честота достига до 10% от възрастното население. Заболяването може да протича динамично с намалена, увеличена и дори нормална функция и размери на жлезата. Оплакванията могат да бъдат свързани с лесна умора, трудна концентрация, суха кожа, косопад, репродуктивни проблеми, наддаване на тегло, дискомфорт и стягане в шийната област и др. Има наследственост и може да засегне няколко души от една фамилия.

Това е хронично заболяване, което изисква навременна диагноза и контрол, за да може пациентът да няма никакви оплаквания и нарушения в качеството на живот. Особено важно е постигането на нормални нива на щитовидните хормони при бременни или при жени планиращи бременност, ежемесечен контрол до раждането и преоценка на поведението след това, тъй като функцията на щитовидната жлеза има пряко участие в развитието на мозъка на бебето. Важно е заболяването да се диагностицира своевременно и при пациенти между 30-50 годишна възраст тъй като намалената функция на щитовидната жлеза се свързва с процесите на атеросклероза, която от своя страна с напредване на възрастта води до повишен риск от миокарден инфаркт и мозъчен инсулт.

Веднъж поставена диагнозата, лечението и контролът на заболяването при голяма част от случаите са лесни и с отлични резултати при добро сътрудничество между лекар и пациент.