Международната финансова корпорация (IFC) инвестира в растежа на Аджибадем в България

Print

Международната финансова корпорация (IFC), която е част от структурата на Световната Банка, инвестира 15 милиона евро в дялове в Аджибадем Сити Клиник. С инвестицията ще се разгърне стратегията за развитие на Аджибадем на Балканите и за разширяване на портфолиото от медицински услуги в България.

През 2016 година Аджибадем реализира третата си инвестиция в чужбина. Придобивайки Токуда и Сити Клиник Груп тя се превърна в най-голямата верига лечебни заведения в България.

Председателят на Борда на директорите на Здравна група Аджибадем Мехмет Али Айдънлар заяви: „Изключително сме доволни от факта, че МФК като партньор подкрепя разрастването ни в Европа. Това е знак за гласуваното ни доверие. С инвестицията си в България и региона целим медицинските услуги и здравните грижи в частния сектор да се усъвършенстват и да станат по-достъпни, така че българският пациент да получава още по-добро качество.“

Под бранда на Аджибадем Сити Клиник са Токуда Болница с 560 легла, Сърдечно-съдовия и Онкологичен център на Сити с общо 164 легла, Кардиохирургична болница в Бургас с 31 легла и Медицински център във Варна.

От своя страна регионалният директор на МФК за Европа, Близкия изток и Северна Африка Карстен Мюлер съобщи: „Глобалната ни стратегия в областта на здравеопазването е да разширим достъпа до висококачествени здравни грижи в развиващи се пазари и да работим с компании, които предоставят най-добрите медицински услуги за пациентите. Нашето партньорство с Аджибадем в България е и подкрепа за турска компания в развитието на международната й конкурентоспособност.“

С инвестицията Аджибадем Сити Клиник ще се стреми да засили технологичното и клиничното си превъзходство на пазара на здравни услуги у нас. Основен акцент ще бъде поставен и на стратегията за развитие на човешкия капитал на дружествата в групата. Ще се инвестира в повишаване на квалификацията и професионалното развитие на медицинския и административен персонал за създаване на устойчива и перспективна среда за работа в Аджибадем Сити Клиник.

С потрфолио от общо 5 милиарда Турция е втората най-голяма страна в света, с която МФК работи и от офиса в Истанбул ръководи дейностите си в Европа, Близкия изток и Африка. През финансовата 2016 г. МФК реализира краткосрочни и дългосрочни инвестиции на обща стойност от 1.8 милиарда щ.д., вкл. и от обединения с други финансови организации. 

За Здравната група „Аджибадем“

Acibadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. е водеща частна здравна структура за диагностика и лечение в Турция, създадена през 1991 г. Разполага с 22 многопрофилни болници (не само в Турция, но и в Македония, Ирак, България и Холандия), 19 медицински центъра и компании с допълващи медицински дейности. За групата Аджибадем работят повече от 22 500 души, сред които 3500 са лекари.

От създаването си Аджибадем отбелязва постоянен ръст, който я прави най-популярната и значима марка в здравеопазването не само в Турция, но и на международно ниво. През 2012 г. стана част от второто по големина в света публично здравно дружество - IHH Healthcare Berhad (“IHH”). IHH ръководи интегрирани здравни дейности и има водещи пазарни позиции в Сингапур, Малайзия и Турция. IHH оперира и инвестира в Китай, Индия, Виетнам, Бруней и Обединените арабски емирства. Акции на холдинга се предлагат на борсата Malaysa Securities Berhad ("Bursa Securities") и Singapore Exchange Securities Trading Limited ("SGX-ST").