Медицинският директор на Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център придоби академична длъжност „професор“ по Кардиология към Медицински факултет при СУ “Св. Климент Охридски“. Проф. Иво Петров удиви научното жури с научно-изследователска,  учебно-преподавателска и диагностично-лечебната си дейност.

 „Считам, че научната продукция, с която доц. Петров се представя в настоящия конкурс е значителна и далеч надхвърля изискванията на ПАРС – СУ „Св. Кл. Охридски“, посочва в рецензията си проф. д-р Снежанка Тишева, дмн. Проф. Иво Петров е автор на 147 научни труда, които включват 5 монографии, 119 статии в списания. Публикациите му са цитирани в 95 български и 926 международни журнала,  което определя изключително висок IF (показател за измерване значението на научни издания)– 334, 842.

Диагностично-лечебната дейност на проф. Иво Петров е също значителна и включва редица нововъведения както за България, така и в световен мащаб. У нас той е национален консултант по кардиология, търсен лектор е на много международни симпозиуми.  „Доц. Петров е отлично подготвен клиничен и инвазивен кардиолог, непрекъснато търсещ, прилагащ, създаващ и усъвършенстващ интервенционалните методики.“, заключва проф. д-р Теменуга Донова, дм, дмн в становището си. Сред приносите със световно значение е приложеното от проф. Иво Петров ендоваскуларно лечение (имплантиране на ендопротеза и открити стентове, центриращи кръвотока )при деца с животозастрашаваща аортна дисекация. За първи път в света той провежда и изцяло ендоваскуларно лечение при дисекация на аортата тип А чрез имплантиране на модулиращ кръвотока стент. Този принос в медицината става обект на публикация в световно признатото списание по кардиология JACC.

Проф. Иво Петров успява през годините да се утвърди и като изключителен преподавател.  За много талантливи кардиолози той е неизчерпаем източник на професионални знания, компетентност и иновативни практики.  Постиженията му като специалист, автор и преподавател го определят като безспорен авторитет в научната област.

Придобитото научно звание „професор“ е поредно потвърждение за превзетите от проф. Иво Петров върхове и повод за гордост у всеки един член от екипа на Аджибадем Сити Клиник.