ПРИ ИНФАРКТ ВСЯКА МИНУТА Е ВАЖНА

Print

Д-р Мариана Контева: „При инфаркт всяка минута е важна”

Болка в гърдите, високи стойности на кръвното налягане, страх, панически атаки, изпотяване, гадене, виене на свят, затруднено дишане, загуба на съзнание- всички тези оплаквания говорят за сериоза опасност, а именно- те са признаци и симптоми на миокарден инфаркт.
 
 
Инфарктът на миокарда може да започне с чувство на стягане или притискане в гърдите, с болка, която често се излъчва към лявата ръка, а може да продължи до долната челюст, гърба, дясната ръка или врата. При жените най-честите симптоми на инфаркт са слабост, умора, болка в гърдите и затруднено дишане.
Тези симптоми могат да са постоянни, но могат и  да изчезнат и да се появят отново, а хората да  ги игнорират.
„Когато бъдат пренебрегнати симптомите на инфаркт на миокарда, в крайна сметка  се стига до самия инфаркт. А понякога изходът е летален”- казва д-р Мариана Контева, инвазивен кардиолог, управител на единствената специализирана болница по кардиохирургия в Югоизточна България „ Аджибадем Сити Клиник Бургас”.
„Неслучайно повдигам отново темата за „инфаркта”, въпреки че е многократно дискутирана, защото въпреки всички усилия, направени като разгласа и инициативи от нашата болница, през последния месец имахме десетки случаи на хора с така наречения „късен инфаркт”. Инфаркт, който е поразил безвъзвратно мускула на сърцето, до такава степен, че само операция на сърцето е спасение за пациента. И то защото болният е пренебрегнал симптомите, не е дошъл навреме, а часове, дори дни, след като се е  случил”- подчертава тя.
При инфаркт всяка минута е важна. Тази болест има изключително висока смъртност в първите два часа от започването. Става въпрос за запушване на артерия, която храни сърцето и нейното максимално бързо отпушване е целта на съвременното лечение, така че всяко забавяне може да доведе до фатални последици.
„Задачата на всеки, който е получил такива  оплаквания е да се придвижи сам или с помощта на близки  в рамките на един час до кардиологичен център, в който има ангиографска лаборатория, без да чака Бърза помощ или преглед при личен лекар. Тогава пораженията на инфаркта върху мускула на сърцето ще са минимални и след няколко дни той ще може да се върне към обичайния си начин на живот, а не да се инвалидизира“- казва д-р Контева.
„Не всякога инфарктът може да бъде овладян със стент, понякога се налага да бъде направен хирургичен байпас. Предимството на нашата болница е, че съчетава инвазивна кардиология с кардиохирургия. Всеки случай на инфаркт в Аджибадем Сити Клиник Бургас се обсъжда съвместно от кардиолози и кардиохирурзи и за всеки пациент се взима индивидуално решение”- подчертава тя.
„Има напредък в здравната култура на хората, но това, което мога да отправя като апел към тях е, като получат някакво оплакване, активно да търсят помощ. Да запомнят, че  най-важното в случай на инфаркт е да се потърси незабавно помощ от специалисти в болница, в която има инвазивна кардиология.Тяхната бърза намеса може да е съдбовна за вас.”-изтъква д-р Контева.