НЕ ИЗПИСВАМЕ ПАЦИЕНТ, ПРЕДИ ДА СЕ Е СТАБИЛИЗИРАЛ И ИЗЛЕКУВАЛ

Print

Доктор Николай Увалиев - завеждащ отделение по реанимация и интензивно лечение в Аджибадем Сити Клиник Бургас: Не изписваме пациент, преди да се е стабилизирал и излекувал

„Пациент на кардиохирургичната болница Аджибадем Сити Клиник Бургас престоя в интензивно отделение 82 дни. Не сме жалили време и средства, вложихме всички усилия и приложихме най-модерните методи, за да го върнем отново към живота- казва д-р Николай Увалиев, завeждащ отделението по реанимация и интензивно лечение в Аджибадем Сити Клиник Бургас“.

Отделението покрива  всички европейски стандарти за качествена анестезиология и интензивна медицина. Първи в страната започват рутинното приложение на Тranexamic acid-инхибитор на фибринолизата, с което значително намаляват използването на биопродукти до 40% от преминалите кардиохирургични пациенти.

Рутинно се използват всички методи за извънтелесна бъбречно-заместителна терапия при остра бъбречна недостатъчност,като за първи път в България прилагат и използват цитратна антикоагулация.

Като част от коплексното и най-съвременно  лечение на критично болни,за първи път у нас започват рутинно използване на сорбенти (филтри) за цитокини.

Доктор Увалиев настоява да разкажем пред широката общественост  последен  случай от практиката му, защото не е прецедент, а практика в кардиохирургичната болница, и най-вече в противовес на приказките, как частните болници бързат да изписват болните ,заради икономии.

41 годишен пациент е приет по спешност в кардиохирургичната болница с диагноза остър преден обширен миокарден инфаркт с давност от 12 часа,поради неправилна приемна диагноза/гастрит/ в друго лечебно заведение.

Веднага му е направена коронарография, стентирана е засегнатата артерия, но мъжът е в критично състояние с проява на  многоорганна недостатъчност.

През първите три седмици той е на командно дишане  и хемодиализа, приложени са всички модерни методи за интензивно лечение, познати в света, както и  продължително антибиотично,антимикотично и имуномодулиращо лечение.

Въпреки усилията на екипа  болният развива тежка  мускулна слабост до степен, че не може да  вдигне дори  пръста си. Невро мускулният дифицит е обект на обсъждане от консилиум специалисти, мнозина предричат летален изход.

„Шансът за оцеляване при пациента беше 5%, но нито за момент  екипът ни не се предаде”-подчертава д-р Увалиев.

На края на втория месец започва постепенно преодоляване на критичното състояние- възстановяване на органната недостатъчност, стабилизиране на хемодинамичните и респираторни показатели, както и овладяване на инфекциозния синдром.След подължителна рехабилитация и обратно развитие на невромускулния дефицит, пациентът е изписан на 82-я ден след хоспитализацията.