ГРИПЪТ МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ СЕРИОЗНО УВРЕЖДАНЕ НА СЪРЦЕТО, НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ СИМПТОМИТЕ

Print

В началото прилича на обичайна настинка.

Диагнозата миокардит се поставя при появата на по-сериозни симптоми.

Клиничните прояви варират от остра сърдечна недостатъчност до фатални нарушения на сърдечния ритъм, дори внезапна смърт.

Проблемът е, че началото на болестта често минава незабелязано и пациентът пропуска периодът, в който лечението може да се проведе бързо и ефикасно, казват кардиолозите от единствената специализирана болница по кардиохирургия и инвазивна кардиология в Югоизточна България.

При така наречения огнищен миокардит възпалителните изменения засягат малки зони от сърдечния мускул. Той протича толкова леко и незабелязано, че повечето хора свързват състоянието си със задълбочила се вирусна инфекция или пък с бронхит, без да си дават сметка, че простудата може да доведе и до изменения в сърцето.

Затова е изключително важно в този период на годината, характеризиращ се с променливо време, възрастните хора и тези, прекарали друго заболяване, да ограничат продължителните престои на открито, особено ако са неподходящо облечени.

Ако лечение не е прилагано или пък не е било правилно, възможно е и след дълъг период от време, болестта да се прояви привидно внезапно.

Как да се пазим? 

Ако е започнала острата вирусна инфекция, необходимо е тя да се излекува напълно. При тревожни симптоми – не пропускайте необходимите изследвания, категорични са специалистите. 

„В Аджибадем Сити Клиник Бургас ще преценим дали една кардиограма е достатъчна или се налагат по-задълбочени изследвания“, обясняват лекарите. Наличието на аритмия, умора и слабост при малки натоварвания са достатъчно основание за вземане на мерки.

Изключително важно е състоянието да се следи от специалист кардиолог, който да назначи и контролира лечението. 

Самият пациент може да си помогне с избора на подходяща храна. 

Изварата, млякото, медът, овесената каша, печените картофи и сухите плодове съдържат магнезиеви и калиеви соли, които подобрят обменните процеси в сърцето. 

Печените и ли задушени меса и риба също са в категорията на препоръчителните храни.

Пърженото, лютивото и соленото могат да обострят състоянието. 

Ако лекарят прецени, може да предпише и медикаменти.