Д-Р МАРИАНА КОНТЕВА: ХИПЕРТОНИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ ПРОФИЛАКТИРА СЪС СЪЩАТА ЦЕЛЕНАСОЧЕНОСТ, КАКТО ДИАБЕТА

Print

Д-р Мариана Контева: Хипертонията трябва да се профилактира със същата целенасоченост, както диабета

„На 17 май отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията.
„Неслучайно има световен ден на хипертонията, защото това е един сериозен медицински, социален и  икономически проблем в световен мащаб, който засяга все повече млади хора и деца и с който не можем да се справим”- казва инвазивният кардиолог д-р Мариана Контева, управител на кардиохирургичната болница Аджибадем Сити Клиник Бургас.
„Липсата на добра профилактика, застоялият начин на живот, затлъстяването, отсъствието на спорт и движение, преяждането, стресът и нервното напрежение, тютюнопушенето, наследствеността- това са все фактори, които обуславят възникването и развитието на хипертонията.
„Все повече хора отказват да приемат болестта и живеят с високо кръвно налягане, не пият лекарства и смятат това за нормално. За съжаление, хипертонията не се приема за такъв сериозен проблем, какъвто е диабетът например и често ние, кардиолозите  си задаваме въпроса: „Защо не успяхме да уплашим хората, да ги стреснем от последствията на неовладяната хипертония?  Как посланието, че диабетът се профилактира, за да не даде тежки усложнения, стигна до обществото, а не успяхме да отправим същото послание за високото кръвно налягане”- пита риторично лекарката.
 
Ариалната хипертония заема особено място сред сърдечно - съдовата патология като заболяване и като самостоятелен рисков фактор,  който води  до влошаване качеството на живот  и преждевременна смърт. Тя е честа причина за сърдечносъдови усложнения като мозъчен инсулт,  инфаркт на миокарда и сърдечна  бъбречна недостатъчност.
 
„Пропускаме профилактиката, времето, в което можем да променим начина си на живот и много често болестта се открива, когато вече трябва да бъде лекувана, при това много често с няколко медикамента. 
 
Не всякога кръвното се усеща, понякога кръвоизливът в окото е сигнал, че кръвта търси иначин да регулира артериално налягане от порядък 180/100.
 Не намирам за гордост признанието на мнозина, че досега не са ходили на лекар и не са пили лекарства.Или поведението на пациенти, които след проведено лечение и нормализиране на стойностите рязко спират приема на лекарства, това е все едно играем скуош. При подобно поведение болестта се овладява не с един-два, а с три, даже четири медикамента.
 
67.5% от смъртността в България се дължи на сърдечно съдовите заболявания, на първо място сме в Европа, което е повод за срам и размисъл. Болните от хипертония са 2 млн. и половина, като всеки шести хипертоник не знае за заболяването си,  а всеки трети  прнебрегва високите стойности на кръвното си налягане- това е ужасяващата, но безпристрастна статистика.
 
Трябва да правим профилактични прегледи, да намалим мазнините, да отслабнем, да намалим стреса, да мислим положително, да не пушим, да спортуваме, да създадем здравословни навици у децата си, защото възрастовата граница на болестта непрестанно пада и много юноши са с високо кръвно- подчертава д-р Контева.